Vadsbogymnasiet - Nära dig

CSN - studiebidrag

Studiebidraget är pengar som du får från Centrala studiestödsnämnden (CSN) när du går på gymnasiet. Tanken är att det ska underlätta för dig som studerar. För att få studiebidraget måste du läsa på heltid.

Utbetalningar

Studiebidraget är 1250 kr per månad.

Om du fyller 16 år under perioden juli-september, får du bara ett halvt studiebidrag i december. Läs mer om åldersgränser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du får studiehjälp för den tid du studerar under läsåret samt en eventuell extra månad under våren.

  • fyra månader på hösten (september-december)
  • sex månader på våren (januari-juni)

För att få studiebidrag och extra tillägg för tio månader måste du studera på heltid under minst nio månader under läsåret. Om du skulle skolka får du inte den tionde månadsutbetalningen.

Du får studiebidraget utbetald i efterskott varje månad. Det betyder att du får pengarna för exempelvis oktober i slutet av oktober. Oftast kommer pengarna sista vardagen i månaden. Du får vanligen pengarna första gången under läsåret i slutet av september. När du får din första utbetalning för gymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., beror på när på året du fyller 16 år.

Datumet för din första utbetalning av studiebidraget beror på i vilken månad du fyller 16 år.

Då kommer första utbetalningen

Månad du fyller 16 år

Månad när du får din första utbetalning

Januari–juni

September

Juli–september

Oktober

Oktober–december

Januari


Vad händer om jag skolkar?

Om du skolkar kan du bli av med studiebidraget. Om du är borta utan att skolan har godkänt det, räknas det som skolk. Då ska skolan kontakta CSN och meddela att du skolkat.

När skolan kontaktat CSN skickas ett brev till dig eller dina föräldrar. I brevet står vad skolan rapporterat om din frånvaro. Om du tycker att skolans uppgifter inte stämmer, kan du höra av dig till CSN eller till din skola inom sex dagar. Därefter stoppas utbetalningen av studiebidraget. När skolan meddelar att du slutat skolka, har du rätt till studiebidrag igen.

Tänk på att det inte bara är studiebidraget som påverkas när du skolkar. Om du har inackorderingstillägg eller extra tillägg från CSN, förlorar du det också. Även bidrag från Försäkringskassan kan påverkas, till exempel bostadsbidrag, underhåll och flerbarnstillägg.

All otillåten frånvaro räknas som skolk. Skolan ska rapportera till CSN om du skolkar mer än några enstaka timmar. Om du är sjuk ofta kan skolan vilja att du lämnar in ett läkarintyg. Lämnar du inte in något läkarintyg kan detta påverka om frånvaron bedöms som tillåten eller otillåten.

Sidan senast uppdaterad: 2021-06-30
Bookmark and Share

Relaterad information

Facebook
YouTube
Till startsidan
Kontakta oss

Adress

Vadsbogymnasiet
Drottning Kristinas väg 50
542 44 Mariestad

Telefon

0501-75 56 00

Telefax

0501-75 56 09

E-post

vadsbogymnasiet@mariestad.se

Mariestads logga