CSN

Studiebidraget är pengar som du får från CSN när du går på gymnasiet. Tanken är att det ska underlätta för dig som studerar. För att få studiebidraget måste du läsa på heltid. Om du skolkar kan du bli av med studiebidraget.

Om du är borta utan att skolan har godkänt det, räknas det som skolk. Då ska skolan kontakta CSN och meddela att du skolkat.

När skolan kontaktat CSN skickas ett brev till dig eller dina föräldrar. I brevet står vad skolan rapporterat om din frånvaro. Om du tycker att skolans uppgifter inte stämmer, kan du höra av dig till CSN eller till din skola inom sex dagar. Därefter stoppas utbetalningen av studiebidraget. När skolan meddelar att du slutat skolka, har du rätt till studiebidrag igen.

Tänk på att det inte bara är studiebidraget som påverkas när du skolkar. Om du har inackorderingstillägg eller extra tillägg från CSN, förlorar du det också. Även bidrag från Försäkringskassan kan påverkas, till exempel bostadsbidrag, underhåll och flerbarnstillägg.

All otillåten frånvaro räknas som skolk. Skolan ska rapportera till CSN om du skolkar mer än några enstaka timmar. Om du är sjuk ofta kan skolan vilja att du lämnar in ett läkarintyg. Lämnar du inte in något läkarintyg kan detta påverka om frånvaron bedöms som tillåten eller otillåten.

Utbetalningar

Studiebidraget är 1050 kr per månad.

Om du fyller 16 år under perioden juli-september, får du bara ett halvt studiebidrag i december. Läs mer om åldersgränserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får studiehjälp för den tid du studerar under läsåret samt en eventuell extra månad under våren.

• fyra månader på hösten (september-december)
  • sex månader på våren (januari-juni)

För att få studiebidrag och extra tillägg för tio månader måste du studera på heltid under minst nio månader under läsåret. Om du skulle skolka får du inte den tionde månadsutbetalningen.

När kommer pengarna?
Du får studiehjälpen utbetald i efterskott varje månad. Det betyder att du får pengarna för exempelvis oktober i slutet av oktober. Oftast kommer pengarna sista vardagen i månaden. Du får vanligen pengarna första gången under läsåret i slutet av september. När du får din första utbetalning för gymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, beror på när på året du fyller 16 år.

Sidan senast uppdaterad: 2017-06-20

Jessica Larsson