Lär dig mer om Estetiska programmet!

Teater är scenkonst – men också mycket annat. För att möta 2019 års gymnasieelever där de är satsar Estetiska programmet teater i Mariestad nu digitalt, med profilen Medieproduktion.

I sociala medier och på Youtube konsumerar och skapar ungdomar estetiska uttryck som aldrig förr. Samtidigt har många estetiska program på senare tid märkt ett minskat intresse för sina utbildningar.

Några skolor har hanterat nedgången med att helt enkelt lägga ned sina program. Men Mariestads kommun och Vadsbogymnasiet väljer istället att satsa. Här blev skolledare och lärare på Estetiska programmet teater nämligen nyfikna på den till synes ologiska kombinationen av ungas intressen och utbildningens söktryck. Hur hängde det ihop – och vad kunde de göra annorlunda?

- Vi kom fram till att många ungdomar trodde att vårt program är något förlegat och konstigt – trots att det egentligen är precis tvärtom. Att kunna berätta en historia, nå ut och kommunicera i olika typer av medier har kanske aldrig varit viktigare än nu, säger Caroline Söderblom Jarefjäll, programledare för Mariestads estetiska program.

Upptäckten mynnade ut i en satsning på profilen Medieproduktion. Här ligger fokus på digitala verktyg och moderna medieslag, att jobba med produktioner i bred betydelse och att prova många olika yrkesroller även bakom scenen/kameran. Teatern är fortfarande kärnan i utbildningen – där ingår alla delar – men:

- Med den här profilen arbetar vi med ännu fler estetiska uttryck än tidigare. Ett projekt mynnar inte alltid ut i en scenproduktion utan kan lika gärna bli en podd, film, tidningsartikel, blogg eller fotoutställning. Samma typ av berättande ligger till grund för allihop, säger estetläraren Stefan Skärlund.

Satsningen innebär förutom nya kurser och fler uttryck också att en hel del ny utrustning har köpts in. För att få kvalitet på utbildningen får eleverna bland annat tillgång till varsin bra iPad med kamera, och gemensamma filmkameror av hög kvalitet.

Profilen har redan väckt nyfikenhet hos niondeklassare och deras föräldrar. Lärarlaget gläds åt intresset och ser fram emot en kraftfull nystart inför hösten 2019:

- Vi är så glada att kunna presentera ett estetiskt program som är relevant för våra ungdomar både nu och i framtiden, säger Stefan Skärlund.

Emma läser idag till jurist. Hör henne berätta vad hon lärt sig och tar med sig från sina tre år på Estetiska programmet.

Sidan senast uppdaterad: 2019-01-06

Stefan Skärlund