Lär dig mer om Marinteknikprogrammet!

Båtbranschen rullar för högtryck och är i stort behov av kompetent arbetskraft. Marinteknikprogrammet i Mariestad är en av få utbildningar som kan tillgodose behovet.

Pensionsavgångar, ökat båtintresse, ny teknik och nya material … Det finns många anledningar till att bristen på arbetskraft är stor i båtbranschen. Enligt Mats Eriksson, vd för båtbranschens riksförbund Sweboat, kommer företagen under de närmaste fem åren att behöva anställa 1 000 personer.

- Svårigheten att få tag i arbetskraft med rätt kompetens är en ständigt återkommande fråga när jag träffar våra medlemmar, säger han.

Trots det stora behovet finns endast ett fåtal bygg- och mekanikerutbildningar med båtinriktning. Det ger förstås guldläge åt de ungdomar som väljer att satsa på båtbranschen.

Ovanlig utbildning
Marinteknikprogrammet i Mariestad är ett så gott som unikt gymnasieprogram. Här får ungdomar bred och kvalitativ utbildning i att både bygga och reparera båtar – under de tre åren står allt från marinmotor och plastning till båt-el och finsnickeri på schemat.

- Vi vill ge eleverna den bredd som behövs för att kunna gå direkt ut i jobb. Glädjande nog är våra elever mycket eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Per-Arne Löfborg, programledare för Marinteknik, och tillägger med ett leende:

- De hinner knappt ta studenten förrän företagen fångar upp dem.

Hög kvalitet
Sweboats Mats Eriksson instämmer i den bild som Per-Arne Löfborg ger. Som branschorganisation hejar de förstås på utbildningar som Marinteknik, men är också noga med att ställa krav.

- Kvalitet är jätteviktigt. Marinteknikprogrammet lever upp till våra krav. De har engagerade lärare med stort kunnande och är en av få utbildningar i Sverige som kan leverera kompetent arbetskraft direkt till våra företag, säger han och fortsätter:

- Vi skulle gärna se att ännu fler unga upptäcker möjligheterna hos oss. Båtbranschen är en kul bransch som ständigt utvecklas och som dessutom har en mycket sympatisk kundgrupp. Vi jobbar med våra kunders främsta fritidsintresse – det ger mycket inspiration!

Till dig som förälder
I filmen nedan samt i broschyren "Frågor och svar till dig som förälder" i högerspalten hittar du förhoppningsvis svaren på dina funderingar inför ditt barns gymnasieval till Marinteknikprogrammet.

Sidan senast uppdaterad: 2019-02-05

Per-Arne Löfborg
Programansvarig och lärare
E-post: Per-Arne Löfborg