Repetitioner pågår!

Eleverna har fått plocka fram minnen från sin egen barndom och sin uppväxt. Detta för att hitta den rätta känslan för sina roller i pjäsen "Sandlådans uppfostrare". Pjäsen är slutproduktion för eleverna som går sista året på det Estetiska programmet på Vadsbogymnasiet. Den utspelar sig på en lekplats och temat är föräldraskapet och barn och deras uppväxt.

Roger Sjöberg, programansvarig, kallar pjäsen för en "Absurd dramatisk nutidskomedi med ett starkt budskap". Som publik kan vi förvänta oss dråpliga situationer, igenkänning, värme och humor men även scener där skrattet fastnar i halsen.

Hur väljer ni pjäs?
- Eleverna får ha synpunkter på vilken sorts pjäs de vill spela, berättar Roger. Vi lärare kommer med ett förslag som vi tycker passar klassen. Pjäsen ska också ha en pedagogisk tanke samt att eleverna ska växa med uppgiften. Självklart ska det finnas roller till alla också.

Vad är utmaningen för eleverna i just den här pjäsen
- Att de ska spela åldrar de inte befinner sig i. I det här fallet vuxna och barn i 5-6-årsåldern. Ett samarbete med förskolan Regattan har inletts för att få hjälp, råd och tips på barns beteende.

Eleverna genomför allt arbete med produktionen. De är indelade i olika arbetsgrupper, Smink & kostym, Scenografi & Dekor, Ljud & Ljus, Programblad & Affisch samt Producenter. Alla dessa olika delar genomförs i projektform och grupperna skriver loggbok.  För att kunna ro projektet i land har eleverna upprättat ett kontrakt som består av de gemensamma regler som gäller.

Premiär är fredag 4 maj på Mariestads teater. Därefter spelas pjäsen för både allmänhet och inbjudna skolor. Totalt blir det 11 föreställningar.

Titeln "Sandlådans uppfostrare" är en kombination av pjäsen Sandlådan från 1969 (Kent Andersson/Göarn Bratt) och pjäsen Uppfostrarna (Erik Uddenberg), som spelas i Stockholm i regi av Susanne Osten. Teaterlärarna Roger Sjöberg och Marie Lager har bearbetat de här två pjäserna så de ni blivit en.