Konsten att coacha och bli coachad!

Under två veckor har eleverna på Idrott- och ledarskapsprogrammet fått utbildning i att coacha andra.
Från att ha tränat på varandra inom klassen, blev det idag skarpt läge när den nyförvärvade kunskapen skulle praktiseras på elever från en annan klass, i det här fallet åk 2 från Samhällsvetarprogrammet.

Läraren Stefan Hall inledde med att berätta om begreppen att coacha kontra att bli coachad. Vad ska man tänka på i de här två olika situationerna? Coachning förknippas fortfarande mycket med idrott, men idag är det t ex väldigt vanligt med karriärcoachning. Du kan t o m läsa till Psykologisk coach på högskolan.

De viktigaste egenskaperna som coach är att förstå att alla svar finns hos den som blir coachad. Eleverna delades in i par, en coach och en som blev coachad och fick under 20 minuter spela rollspel. Inga påhittade ämnen var tillåtna utan samtalen skulle utgå från ärlighet. Till sin hjälp hade coacherna det s k livshjulet.PDF

Rollspelet fortsätter nästa vecka med ytterligare 20 minuters samtal.

Två coachsamtal pågår!