Elever tog över lektionen

HÖR UPP! Är ett sätt att få andra att lyssna. Men det finns betydligt mer sofistikerade vägar att gå. Det vet Vadsbogymnasiets samhällstvåor.
- Att hålla en lektion är nervöst, spännande och utmanande, tycker Ida Olsson, Elin Riggmyr och Ebba Frigren.
Samtliga av samhällsprogrammets tvåor är under några veckor ute i olika klasser på flera skolor för att leda lektioner som en del av kursen Kommunikation. Projektledaren och läraren Stefan Hall berättar att greppet är nytt och ger en naturlig brygga mellan teori och praktik.

- Alla elever ansvarar för mellan två och fyra lektioner där lärare alltid finns medverkande för att säkerhetsställa kvaliteten i undervisningen. Att tala inför okända människor är en väldig utmaning som gör dig mer uppmärksam på saker som kroppsspråk, säger Hall.

Visst finns det lättare saker att ta sig an som gymnasieelev än att stega in i ett högstadieklassrum med uppdrag att engagera.
- Det svåra är att få igång en diskussion. Därför försöker vi prata om saker som finns i deras vardag, som de kan relatera till, säger Ida Olsson.

Läs mer här.PDF