Resa till Berlin

Eleverna som läser språkval tyska, steg 5, har varit i Berlin för att studera stadens rika kulturliv och historia.

På programmet stod ett späckat schema med sightseeing, museer, stadsvandringar och ett besök på riksdagen där eleverna fick en guidad tur (på tyska!) om hur regeringen och demokratin i Tyskland fungerar. Studieresan ingick som en del av undervisningen i tyska. Eleverna förberedde sig genom att träna vissa språksituationer och att lära sig om intressanta platser och personer i Berlin.

Se fler bilder från resan längst ner i nyheten.

Ta del av elevernas berättelser från resan:

Resan till Berlin har varit mycket händelserik. På tre heldagar har vi hunnit med mycket och jag känner även att jag har lärt mig väldigt mycket. Vi har sett flera av Berlins största sevärdheter, bland annat Brandenburger Tor och Fernsehturm.

Något som var fascinerande med staden var all historia som fanns vart man än gick. Trots stadens och hela landets relativit mörka historia var de finaste och viktigaste delarna bevarade på ett skickligt sätt. Allt man läst och hört om blev realistiskt och förståeligt när man stod mitt i det.

Berlins kollektivtrafik var uppbyggd på ett mycket enkelt och bra sätt. Utbudet av spårvagnar, bussar och tunnelbana var stort. De första dagarna tog man hjälp av Annette men snabbt förstod man hur det fungerade och sista dagen kunde man ensam orientera sig i staden.

Både mat och shopping var hyfsat billigt i Berlin. För billiga priser kunde man även hitta sista-minuten-biljetter till kulturella saker, så som musikaler, teatrar, dans och liknande. Sista kvällen såg vi på en jättebra musikal på en väldigt fin teater som hette Wintergarten. Något jag lade märke till och tyckte var väldigt kul att se, var att Wintergarten var en väldigt fin och exklusiv teater men stämningen var ändå mysig och välkomnande. Det märktes att det satsades på kultur i hela Berlin och att den var tillgänglig för alla.

Efter resan känner jag att Berlin är en plats jag gärna skulle besöka igen, jag känner att jag skulle kunna orientera mig i staden och kunna använda mina tyskakunskaper. Det som varit mest positivt med resan är att jag känt att jag vågat prata mer tyska än jag någonsin trodde att jag skulle göra. Jag förstår hur viktigt resor i språkundervisningen är för då börjar man automatiskt använd språket och utvecklas snabbt.

//Clara Lund NA3

Det var väldigt kul att åka till Berlin! Hela staden kändes som ett museum och man kunde verklig känna och förstå hur det var under andra världskriget. Det roligaste var att åka till Hackesche Höfe och Olympiastadium. Matchen var en otrolig upplevelse, något vi kommer bära med oss hela livet. Att höra en fullsatt arena sjunga gav oss rysningar. Vi rekommenderar starkt att gå .på en fotbollsmatch i Berlin och äta de underbara Döner. Den bästa är kebap-döner på Friedrichstrasse.

//Granit och Max NA3

Eftersom det var min första resa utomlands med skolan så hade jag inga stora förväntningar men jag blev positivt överraskad över hur roligt och lärorikt det var. Det bästa var nog att se hur öst och väst Berlin hade delats (muren) och Checkpoint Charlie. Förut hade vi sett i filmer, men nu när man var där på riktigt så förstod man hur folket hade det och hur svårt det måste ha varit för dem. Man förstår allting bättre när man väl är på plats. Vi hann med att se mycket intressanta saker samtidigt som vi fick ha tid för oss själva med. Jag ångrar absolut inget med resan och känner att även språket började sätta sig på plats trots att vi bara var där i några dagar. Jag är säker på att om jag hade stannat längre så hade min tyska blivit flytande! Det är skillnad på att prata tyska på lektionerna och med tyska personer.

//Shayan NA3