Historisk resa

Berlinmuren

Bild från förra årets resa

Våra elever som läser tyska steg 4 har i veckan varit i Berlin på studieresa.

Temat för resan har varit: En tidsresa genom Berlin. I år är det 70 år sedan Europa befriades från nazisterna och tyskaläraren Annette Soyka har planerat resan utifrån det perspektivet.

Några av resans programpunkter:

• Eleverna har träffat ett judiskt par som överlevt nazisttiden i Berlin.
  • Guidad tur i riksdagen om hur demokratin i Tyskland fungerar idag.
  • Besök på Die Mauer, kalla krigets dokumentationscentrum där eleverna fått lära sig mer om den kommunistiska tiden i Östtyskland.
  • Studiebesök och guidad tur på den svenska ambassaden i Berlin.
  • Eleverna har innan resan själva valt olika fördjupningsteman som de redovisat för varandra på plats.

Annettes förhoppning är att genom att gå tillbaka i historien och se och uppleva platser där diktaturen fanns kan vi stärka de demokratiska värdena hos eleverna. Något som hon tycker blir alltmer viktigt i en tid där vi kan se tydliga tecken på nynazism, rasistiska strömmar och fördomar mot invandrare.

Syftet med studieresan har varit att få våra elever att förstå att demokrati är ingen självklarhet utan den måste försvaras – särskilt av den yngre generationen. Det handlar om demokrati, tolerans, yttrandefrihet och i slutändan modet att stå upp för det.

Bilder från årets resa kommer inom kort.