Tågluff i Frankrike

Franskaeleverna på språkresa.

Elever som studerar franska fick i år möjligheten att med tåg göra en studieresa till Frankrike. Under 7 dagar fick eleverna pröva sin vingar där första anhalten var Paris. I Paris bodde vi på hostel och upplevde sevärdheter såsom Eiffeltornet, Triumfbågen, Louvren, Montmartre samt fransk mat och kultur. Eleverna fick möjlighet att kommunicera på franska bland annat när de beställde mat eller navigerade i Paris tunnelbanesystem.

Eftersom vi hade en tågluffsbiljett så kunde vi åka var vi ville i Frankrike under fem resdagar och hade då på förhand bestämt att resan efter några dagar i huvudstaden skulle gå vidare till Marseille nere på franska Rivieran där vi tillbringade allt som allt tre dagar. I Marseille var det lite generell sightseeing av tex Notre Dame de la Garde och den gamla hamnen, samt några timmars strosande i solen som gällde. En dag åkte vi upp till en liten stad belägen cirka 4 mil norr om Marseille, som heter Aix-en-Provence, där eleverna hade lite olika uppdrag som skulle genomföras under dagen.

Resa ner och hem gick med olika tågbolag genom Europa med nattåg mellan Hamburg och Basel. Att det blev tåg istället för flyg var för att minska vår miljöpåverkan och på så sätt resa klimatsmart, ett av flera mål vi på Vadsbo arbetar aktivt med på olika sätt. En annan fördel är naturligtvis att man kan uppleva flera städer under resans gång, samt får tillfälle och tid att umgås.