Vadsbogymnasiet - Nära dig

Beauty Brushes redo för UF-mässan!

Beauty Brushes är ett av 22 UF-företag från Vadsbogymnasiet som deltar på UF-mässan i Lidköping 22-23 mars.

Förberedelserna har varit många, och inte alltid spikraka, men nu är tjejerna i UF-företaget Beauty Brushes redo för den stora UF-mässan i Lidköping. UF står för Ung företagsamhet och innebär i korthet att man startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår.

Beauty Brushes drivs av Sara Arnham, Alma Arvidssson, Mathilda Sandberg, Wilma Järlesand, Johanna Ribberström och Emelie Läth. De går alla andra året på Samhällsvetenskapsprogrammet och de valde Entreprenörskap som programfördjupning.

  • Det verkade roligt att ha ett eget företag och att få jobba mer praktiskt. Det känns som en bra erfarenhet inför framtiden, säger Johanna och får medhåll av de andra tjejerna.

De har olika roller och ansvarsområden inom företaget. Idag tycker de att det är en fördel att de är så många. Men det har varit en process att dels våga säga och stå för sin egen åsikt, men också att lära sig släppa sin egen idé för någon annans.

Sara berättar att de i början av läsåret i stort sett bestämt sig för att dela upp sig, eftersom de inte kunde komma överens om vad de skulle sälja och hur de skulle gå tillväga. Men efter att deras lärare Örjan Ahlin bett dem komma fram till ett gemensamt intresse, som visade sig vara smink, föll allting på plats.

Affärsidén blev att sälja bra sminkborstar till ett billigare pris än i butikerna. Och försäljningen har gått bra. Så bra att vissa produkter börjar ta slut.

  • I början tyckte vi att alla andra UF-företag hade så lätt att få sponsorer, och vi tyckte det var jobbigt att ringa och fråga, för vi tänkte att ingen vill väl hjälpa ett litet UF-företag, men när vi väl tog mod till oss och började ringa, gick det hur bra som helst, säger Wilma.

Hjälpen från sponsorerna innebär att deras monter på UF-mässan och inredningen i den har blivit helt kostnadsfritt. Förväntningarna på UF-mässan är höga. Tjejerna är helt överens om att det kommer bli det roligaste på hela året, även om de inte säljer en enda sminkborste. Lite nervositet känner vi av, berättar Alma. Vi som jobbar i montrarna kommer bli kollade hur vi säljer och agerar mot våra kunder. Gör vi det bra, kan vi bli erbjudna sommarjobb.

De rekommenderar alla att välja Entreprenörskap om det finns möjlighet. De är överens om att det varit det roligaste hittills under gymnasietiden. Det har varit så roligt så de har inte ens tänkt på att de ska få betyg i ämnet.

  • Det blir personligt och man blir stolt. Vi har byggt upp företaget helt själva och vi har gjort det tillsammans!

Läs mer om mässan Ung företagsamhet - Entreprenörskap på riktigt! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bookmark and Share
Facebook
YouTube
Till startsidan
Kontakta oss

Adress

Vadsbogymnasiet
Drottning Kristinas väg 50
542 44 Mariestad

Telefon

0501-75 56 00

Telefax

0501-75 56 09

E-post

vadsbogymnasiet@mariestad.se

Mariestads logga