Internationella Vadsbodagen

19 februari är det invigning och premiär!

Den 19 februari firar vi internationella Vadsbodagen genom att inviga Kuben.
Invigningen kommer att äga rum 12:00 och beräknas pågå cirka 30 minuter. Den är är schemabrytande för såväl ungdomsgymnasiet som vuxenutbildningen. Förutom själva invigningen kommer det att finnas en mängd olika aktiviteter mellan 10-14 i våra gemensamma utrymmen som elever och personal kan besöka.

Kuben är ett projekt för mänskliga rättigheter. Vadsbogymnasiet med i Kubprogrammet som anordnas av Raul Wallenberg Academy. Kubprogrammet består av 30 svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet, som skickas till 30 utvalda skolor runt om i Sverige och utomlands. Vår mänskliga rättighet kommer att bli nr 24 ”Rätten till vila och fritid”

Genom denna metod kommer vi att få stöd med att arbeta övergripande med skolans demokrati- och värdegrundsuppdrag samtidigt som eleverna uppmuntras att göra skillnad. Arbetet avslutas i samband med Raoul Wallenbergs dag då alla 30 kuber samlas i en offentlig utställning i Stockholm.

Våra elever kommer att få använda sin kreativitet och fritt gestalta inuti kuben hur de kan stå upp för sin mänskliga rättighet med hjälp av till exempel text, bild, film, teater och installationer utifrån perspektivet att alla kan göra skillnad och vi bestämmer själva vilka aktiviteter som sker runt Kuben under året. Bara fantasin sätter gränser!

Förhoppningsvis kommer kuben att skapa nya mötesplatser där grupper som vanligtvis inte samarbetar möts, både internt och externt.