Eleverna bygger i 1700-talsmiljö

Att bygga efter nya byggnormer i ett gammalt hus innebär stora och lärorika utmaningar. Vadsbogymnasiets elever från bygg- och anläggningsprogrammet har fått ett stort projekt av Mariehus i kvarteret Pantern i Gamla stan.

Under två läsår får eleverna lära sig saker som de inte får vid ett normalt villabygge. Att renovera ett mycket gammalt hus blir speciellt då det sällan finns några räta vinklar.

- I ett hus från 1700-talet får eleverna lösa helt andra problem som aldrig uppstår vid nybyggnation men de måste ändå följa de nybyggnadsregler som finns. Det är väldigt lärorikt, berättar Hans Dahlberg som är instruktör på Bygg- och anläggningsprogrammet och leder det dagliga arbetet.

Det är ovanligt att eleverna jobbar med projekt som sträcker sig över längre tid än ett läsår men bygget i Pantern är så pass omfattande att det kräver den dubbla tiden. En ny lägenhet byggs i ett gammalt vagnslider och två befintliga lägenheter renoveras. Allt beräknas vara helt färdigt till sommaren.

- De elever som idag går i årskurs 3 är med sedan förra året då de gick i tvåan. Det är roligt att de får vara med och slutföra det bygge som de arbetat med från start. De elever som redan hunnit sluta skolan kommer och hälsar på för att se vad som händer med bygget. Det ser jag som ett bevis på att de tycker detta är roligt, säger Jalle Hedberg som är klassföreståndare och mentor för eleverna i årskurs tre.