Andreas Wennberg

Andreas tog studenten från Estetiska programmet 2014 och arbetar idag på Ljudia i Mariestad.

Varför valde du att gå det Estetiska programmet, teater, på Vadsbogymnasiet?Jag valde Estetiska programmet för att det kändes helt rätt för mig. Jag har alltid varit intresserad av skådespeleri och estetiska ämnen så som konst, musik och dans men har aldrig varit bra på att ta plats och har lidit av ett dåligt självförtroende. När jag läste om det estetiska programmet och de positiva effekterna det hade på de som gick där så visste jag direkt att det var något som jag ville ta del av.

Icke att förglömma så var det även lätt att pendla med buss..

Vad gör du idag?
Idag är jag anställd på Ljudia AB i Mariestad på 80% och förhoppningsvis så kommer den anställningen att öka till heltid så småningom.

Har du haft nytta av din tid vid det estetiska programmet?
Absolut. Idag är jag mycket mer självsäker, framåtsträvande och social. Mycket av det är tack vare det estetiska programmet.

Skulle du rekommendera att gå Estet, om så, varför?
Det kan jag göra. Estet är fortfarande ett rätt så ungt program jämfört med andra val men det är minst lika viktigt. Att kunna stå på scen, tala framför folk och att bygga sitt självförtroende är något som alla människor behöver. Det estetiska programmet jobbar just med att bygga upp de här hörnstenarna som man kommer att ha nytta av hela livet ut oavsett vad det är man vill göra i framtiden.

Vad vill du säga till dem som ser ner på estetelever?
Jag ska inte försöka att söta till det på något vis: Att gå i skolan är tufft och att gå i ett program som kanske inte riktigt är som ett ”traditionellt” program kommer inte göra saken bättre. Under mina 3 år fick man stå ut med mycket dumheter på grund av programmet man gick, allt ifrån gliringar till fördomar och, min favorit, taskkommentarer när ingen trodde att man hörde. Det här innefattar inte bara estet utan alla program har alltid haft gäss att plocka med varandra, det är mänsklig natur att skapa ”oss mot dem”-scenarion. Detta är förstås en tråkig natur men en natur som inte kommer försvinna på ett bra tag. Det viktiga är dock inte hur man bemöter hat med hat och att skapa nya konflikter utan hur man bemöter negativitet och gör det positivt.

Vad vill du säga till dem som skulle vilja söka Estet, men som avstår då de inte vill verka konstiga eller bli utanför? Hur tacklade du det som elev på Vadsbogymnasiet?Istället för att låta taskkommentarer eller fördomar sätta stopp för en och sitt självförtroende så hjälper estetiska programmet med att bygga upp ens självförtroende och vända något dåligt till något bra. Om man bygger en stadig grund så kan inga stormar sätta en i gungning och Estetiska linjen är väldigt bra på att göra en stadig.

Vilket är ditt bästa minne från din tid vid det Estetiska programmet?
Det finns mycket att se tillbaka på men om jag skulle välja så är det nog en övning vi hade när vi gick vårat andra år där vi höll en monolog med oss själva om några av våra sorgligaste minnen som vi framförde för resten av klassen. Bara faktumet att vi som klass kunde framföra några av våra mest personliga och känsliga minnen framför varandra och öppna upp oss om våra oroligheter var helt fantastiskt.

Hur skulle en värld utan esteter se ut?
Minst sagt skulle det vara riktigt tråkigt.

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-14