Caroline Söderblom Jarefjäll

Caroline Söderblom Jarefjäll arbetar som lärare och programansvarig på Estetiska programmet.

Vem är du?
Tidigare estetelev, förälder till en tidigare estetelev, lärare och programansvarig på Estetiska programmet – teater på Vadsbo.

Vad gör du idag?
Jobbar på Vadsbogymnasiet som gymnasielärare, bland annat Estetiska programmet. Undervisar i svenska, bild och estetisk kommunikation.

Har du någon erfarenhet av det Estetiska programmet?
Jag gick själv Estetiska programmet - teater och tog studenten 1996. Det var nog den roligaste tiden i mitt liv såhär långt. Inför gymnasievalet var jag på flera estetiska utbildningar då bild och form, samt musik egentligen var mer mina ämnen än teater. Sedan insåg jag att utbildningen på Vadsbo var den bredaste utbildningen som skulle tillåta mig att utvecklas inom både, bild, foto, musik, dans och teater. Därför blev det ES i Mariestad och det ångrar jag inte. Idag är utbildningen ännu bredare tack vare den nya tekniken.

Skulle du rekommendera en ung människa att gå Estet, om så, varför?
Om du vill utvecklas inom eller i framtiden arbeta med något estetisk uttryck t ex datorspel, film, Youtube, teater, reklam, musik osv. ska du söka Estetiska programmet. Du kan läsa vidare till vad som helst eftersom du blir högskolebehörig. Mina gamla klasskompisar från gymnasiet är bl.a. sjuksköterska, byggnadsarbetare, rektor, förskollärare, gymnasielärare, kock, jobbar på EU-parlamentet, flera är egenföretagare inom teater, dans, hälsa och livsstil.

Vad vill du säga till dem som ser ner på estetelever?
Fördomar är farliga. Den som ser ner på andra skulle behöva arbeta med sig själv. Det är inte rimligt att kategorisera in ungdomar i fack och hierarkiska strukturer baserat på vilket program de väljer på gymnasiet. Estetiska ämnen är unika på det sättet att du inte bara lär dig om t ex demokrati. Du utövar, prövar och befinner dig i demokratiska processer.

Vad vill du säga till dem som skulle vilja söka Estet, men som avstår då de inte vill verka konstiga eller bli utanför?
Du är inte konstig och blir inte utanför för att du går på det Estetiska programmet. Det är inte sant, men en långlivad fördom, har jag förstått. Sök Estetiska programmet och ha tre fantastiska gymnasieår som leder till att du kan göra vad du vill efteråt. Det är så värt det!

Hur skulle en värld utan esteter se ut?
En värld utan berättelser, utan musik, utan konst, utan arkitektur och design, utan film eller spel skulle vara väldigt tom och trist. Tror inte att det ens skulle vara möjligt.

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-14