Emma Söderblom

Emma tog studenten från Estetiska programmet 2015 och studerar idag till jurist på Högskolan i Karlstad.

Vad fick dig att välja Estetiska programmet?
Jag ville gå en så bred gymnasieutbildning som möjligt där jag utöver att läsa teoretiska ämnen fick jobba med mig själv. När det var dags att söka till gymnasiet så hade jag ingen aning om inom vilket yrke jag skulle kunna tänka mig att vara verksam, så jag tänkte att jag genom det Estetiska programmet kunde hitta mig själv och även "prova på" olika yrken genom teatern. En perfekt kombo som gav resultat!

Hur upplevde du utbildningen?
Jag upplevde utbildningen som krävande, på ett bra sätt. Den begränsade storleken på klasserna bidrog till en härlig gemenskap med sina studiekamrater och alla fick ett mer personligt bemötande från sina lärare, vilket självklart leder till bättre studieresultat och studiemotivation. Inom programmet så arbetar man mycket med projekt och att skapa något från grunden, vilket alltid är en svår uppgift men man lär sig så otroligt mycket på så många plan genom att arbeta på det sättet. Man får träna på sin förmåga att planera, samarbeta med andra, kompromissa, hitta snabba lösningar på problem och att tänka utanför boxen och mycket mer. På det personliga planet är det krävande genom att man blottar sig själv genom att skapa, vilket självklart är läskigt till en början, men när man har tag det där läskiga klivet och sett att man kan klara av det så växer man som person och blir mer självsäker och modig. Det är en fantastisk kombo mellan teori och praktik.

Vad tar du med dig som du känner att du har haft/har nytta av i det du gör nu?Jag tar med mig den stora utvecklingen jag gjorde som individ. När jag började utbildningen var jag så rädd och nervös att jag nästan svimmade första dagen, vågade knappt prata med någon och ville helst gömma mig. Under de tre åren på programmet utmanades jag att kliva ur min "blyghetsbubbla" och börja ta för mig, visa vad jag går för och förmågan att tala inför en grupp med människor. De förmågorna tillsammans med den entreprenörskapsandan man får har öppnat så många dörrar för mig och lett till att jag inte är rädd för att kasta mig ut på okända marker och prova nya saker, som nya jobb eller fritidsaktiviteter.

Vad har du gjort efter studenten?
Direkt efter studenten tog jag ett sabbatsår för att vila huvudet och fundera på vilken väg i livet jag skulle gå. Arbetade under en tid på några olika jobb för att känna på olika yrken och läste på om utbildningar för att se vad som skulle passa mig. Jag var även delaktig i flera projekt bl.a. Innovatum:s kompetensväxling, haft barngrupper i teater och även kommit tillbaka till programmet som vikarierande teaterlärare samt medregissör på en av slutproduktionerna.

Vad gör du nu?
Just nu är jag inne på mitt andra år på det Rättsvetenskapliga programmet i Karlstad på min väg mot att bli jurist, i kombination med vikariat på Stadsbiblioteket i Karlstad. Det är en krävande utbildning där jag verkligen har haft nytta av mina lärdomar från det Estetiska programmet t.ex. bearbeta text, analysera och tala inför människor. Jag har även flera egna projekt som jag arbetar på inför framtiden som jag hoppas kunna segla i land i sinom tid, allt tack vare entreprenören som väcktes i mig på programmet.

Framtidsplaner
Mina framtidsplaner att hitta min väg inom juridiken, kanske som affärsjurist, skattejurist eller konsult i framtiden, vem vet. Målet är även att utveckla mina projekt till sina slutprodukter och i samband därmed kanske starta ett eget företag. Planerna och drömmarna är många och jag gör allt jag kan kan för att hela tiden pressa mig framåt och aldrig fastna på samma punkt, för det vore alldeles för tråkigt.

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-07