Jonathan Segerhierta

Jonathan Segerhierta tog studenten från Estetiska programmet 2015 och jobbar idag som skådespelare.

Vad fick dig att välja Estetiska programmet?
När jag skulle välja gymnasium hade jag ingen aning om vad jag ville bli. Eller, jo, det hade jag, men jag trodde bara inte att det skulle vara möjligt för mig att bli skådis. Den stora scenen, framför kameran, röda mattan, liksom. Dream within a dream.

Men ja, mitt i tankarna om vilket gymnasieprogram som skulle funka bäst så frågar min dåvarande syo mig om jag hade kollat in något teaterprogram, för han trodde att det kanske passade mig. Jag sökte då upp Vadsbogymnasiets estetiska program med inriktning teater.

Efter en "prova på"-dag hade handen, jag, hittat handsken, utbildningen. Det var en härlig upplevelse med medmänskliga, förstående människor - såväl elever som lärare - som hade bjudit på en lärorik och spännande dag. Man lekte med uttryck, intryck, det var komedi och drama, teaterlekar och läxor om livet. En salig påse "gott & blandat".

Estetiska programmet är alltså ett konstnärligt program där man får lära sig om både sig själv, andra och livet (eftersom det är det teater bl.a. handlar om). Det blev ett självklart val. Vem skulle tacka nej till en chans att lära sig om allt? Eller, ja, ingen kan ju lära sig "allt", framförallt inte på tre år, men man lär sig om det viktigaste i livet. Vad livet handlar om och vad det har att erbjuda. Och det är minsann viktigt.

Hur upplevde du utbildningen?
Eftersom det är ett högskoleförberedande gymnasieprogram så som med alla grundläggande utbildningar finns det ju alltid ett eller två ämne som man inte... Ja, har någon bra kemi med, kan man väl säga. Men om man kompletterar det med teater och andra estetiska ämnen så överkompenseras det lagom mycket.

Jag pendlade i ca 1½h dit och 1½h hem, och jag är ingen morgonmänniska. Men vet man att man ska ha teater är det ingen fara att kliva upp strax innan nattskiftarbetarna slutat sina pass. Varje dag var så värt det, man kunde alltid göra sig beredd på att lära sig om något nytt, även fast det bara var en annan teaterlektion. Lärarna visste ju vad de höll på med, klassen gick från bekantskap första året till velourfamilj tredje året, etcetera. Självklart så fanns det "ups and downs", men det är - om än en fantastisk - utbildning och inget himmelrike. Men inte långt ifrån.

Vad tar du med dig som du känner att du har haft/har nytta av i det du gör nu?Det man lärde sig, som jag har känt är viktigt att ta med sig, är bland annat att alltid ha ett öppet sinne. Det innebär att alltid vara förberedd på att livet kommer alltid att hända, hela tiden. Sen får man ju själv välja sin inställning till det, om man vill vara positiv eller negativ, men man är beredd iallafall på livet och det är det som är det viktiga. Och att ha ett öppet sinne är mycket fördelaktigt i såväl privatliv som arbetsplats. Man vill lära sig nya saker, förstå andra människor mer och utvecklas hela tiden om man också förstått att möjligheten till det faktiskt finns. Jag vet inte hur många gånger jag och andra tidigare klasskamrater har känt att vi har mycket enklare för att kommunicera, förstå varandra, bjuda på oss själva och att engagera varandra och oss själva i såväl privat- som yrkesliv.

Sen rent skådespelarmässigt har jag ju självklart fortfarande nytta av det jag lärde mig på gymnasiet. Man lärde ju sig det grundläggande om teater och den kunskapen hålls aktivt vid liv om man håller på med teater, såklart. Och på tre år, med rätt pedagogik, hinner man lära sig rätt mycket.

Vad har du gjort efter studenten?
Redan året innan jag tog studenten började jag engagera mig i uppsättningar utanför skolan. Hittills har jag varit med i nästan 10-talet olika uppsättningar och scenprojekt, där jag bland annat varit med i både film- och tv-inspelningar, fått spela huvudroller på stadsteatrar samt fått arbeta under ledning av Robert Gustafsson, etcetera. Sen har jag arbetat också som bl.a. värd, guide, värvare, försäljare och pedagog/kursledare.

Vad gör du nu?
Idag är jag vikarie på Vadsbogymnasiets estetiska program och extraknäcker som skådespelare/artist lite här och var. Jag har också just nu huvudrollen i den kommande farsen "Inte nu, Älskling!" i Borås.

Framtidsplaner
Utbilda mig vidare som skådespelare/artist/regissör/manusförfattare och bygga vidare på karriären, både i Sverige och utomlands.

Sidan senast uppdaterad: 2018-09-12