Marie-Louise Brage

Marie-Louise är avdelningschef för Vadsbogymnasiet och Vuxenutbildningen i Mariestad.

Vem är du?
Jag är 53 år och bor i Skövde sedan fyra år. På min fritid ägnar jag mig åt min familj, vår hund, mitt stora intresse för film och att resa.

Vad gör du idag?
Jag är avdelningschef för Vadsbogymnasiet och vuxenutbildningen i Mariestad.

Har du någon erfarenhet av det estetiska programmet?
2009-2013 arbetade jag på Fågelviksgymnasiet i Tibro där jag bland annat var rektor för det Estetiska programmet, inriktning bild och form. Under mina år på Västerhöjd samarbetade jag en hel del med det Estetiska programmets inriktningar på skolan.

För mig är det en självklarhet att det ska finnas estetiska verksamheter i en skola då de utgör en del av skolans värdegrundsuppdrag, de ger eleverna möjlighet till ett skapande arbetssätt och ger våra elever kännedom om samhällets kulturutbud.

Skulle du rekommendera en ung människa att gå Estet, om så, varför?
Absolut! Det Estetiska programmet är högskoleförberedande program som ger eleverna många olika möjligheter till vidare studier. Som estet får du möjlighet att arbeta inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Du får med dig förmågor och kompetens som efterfrågas på framtidens arbetsmarknad.

Hur ska lärare och skolledare vid Vadsbogymnasiet lyfta Estetiska programmets fördelar och höja statusen för programmet?
Jag tror att vi redan idag lyfter programmet så mycket vi kan och att vi gör ett fantastiskt arbete för att visa dess värde. Det minskade intresset för programmet är nationellt och har varit så några år. I och med att man nu föreslår att återinföra estetiska uttryck som obligatoriskt ämne för samtliga gymnasieelever så tror jag att trenden långsamt kommer att vända till programmets fördel. Jag tror det är viktigt att visa att programmet har en bredd med en mängd möjligheter för den som väljer programmet.

Hur skulle en värld utan esteter se ut?
Estetiska- och humanistiska värden efterfrågas och är viktiga kompetenser i de flesta yrken.

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-07