Sandra Smedberg

Sandra Smedberg arbetar idag som lärare på Vadsbogymnasiet och har själv gått Estetiska programmet.

Vem är du?
Sandra Smedberg

Vad gör du idag?
Jag är lärare i svenska och idrott och hälsa på Vadsbogymnasiet.

Har du någon erfarenhet av det estetiska programmet?
Jag har både gått på och undervisat på programmet. Mitt gymnasieval var inte lätt, jag velade mycket fram och tillbaka mellan estetiska programmet och samhällsprogrammet. Till slut blev det estet och det är jag mer än glad för. Jag hade inte varit den jag är idag om det inte vore för min gymnasietid på estet.

Skulle du rekommendera en ung människa att gå Estet, om så, varför?
Absolut. Det är ett program där du utvecklas som person. Man lär sig t.ex. att prata inför folk och det bidrar ofta till ett ökat självförtroende. Att få vara sig själv är viktigt, speciellt för ungdomar, vilket jag tycker att man får vara på det estetiska programmet. När man känner sig trygg i en grupp och får vara sig själv kan man slappna av och fokusera på lärandet. Detta gör alltså att du utvecklas som person på flera sätt.

Vad vill du säga till dem som ser ner på estetelever?
De har förmodligen ingen kunskap om vad estetiska programmet är för program och vilka elever som går där. Då vill jag bara säga att jag tycker att de ska lära sig mer om det. Kanske t.o.m. besöka programmet för att få mer insyn och därmed mer förståelse.

Vad vill du säga till dem som skulle vilja söka Estet, men som avstår då de inte vill verka konstiga eller bli utanför?
Jag förstår att det är svårt. Men ibland gäller det bara att vara modig och våga kasta sig ut i det okända. Det var ju egentligen det jag gjorde när jag valde estet, jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på. Men det blev sååå bra!

Hur skulle en värld utan Esteter se ut?
Förmodligen lite gråare. Esteter är ofta färgglada och har starka personligheter. Dessa personligheter behövs för att världen ska bli mer tolerant och mindre tråkig… helt enkelt. J

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-14