Dramatik på museet väntas

Elever på Estetiska programmet ska i vår gå i bräschen för ett nytt sätt att berätta om det som varit.

Kan drama och teater höja intresset för lokalhistoria och de museer som berättar om den? Det är utgångspunkten i ett pilotprojekt som Vadsbogymnasiets Estetiska program, genom sitt nystartade UF-företag, och stadens industrimuseum ska genomföra under våren.

Ofta är upplägget hos dessa museer väldigt faktabaserat, men platserna väldigt vackra och inbjudande. Genom att utveckla ett koncept med storytelling tror jag att man kan nå en publik, säger Märta Gustafsson på Innovatum, en stiftelse som bl a finansieras av regionen och EU.

Esteternas gestaltning av Mariestads Industrihistoria ska sedan användas som ett gott exempel för andra museer att inspireras av. Förhoppningen är också att fortsätta utvecklas i Mariestad. Det finns otroligt många miljöer i Mariestad att använda, fastslår Linda Svensson, museisamordnare i Mariestads kommun.