ES3 välkomnar till Kvarnstensgruvan!

På onsdag är det premiär för esteternas dramatisering av Kvarnstensgruvans historia.

Eleverna har under en period läst in sig på historiken, näringen och geologin kring Minnesfjället och Kvarnstensgruvan i Lugnås. De har sedan själva utarbetat ett manus. I manuset har det känts viktigt att få med lokala benämningar och språkbruk från tiden. De tror att teater gör det lättare att ta till sig historien.

Projektet är ett samarbete med Västra Götalandsregionen, Innovatum och Lugnås hembygdsförening. Syftet är att lyfta fram och levandegöra kulturplatser i Skaraborg. Samarbetet inleddes förra året då esterna dramatiserade Industrimuseét i Mariestad.

Eleverna driver det här projektet som ett UF-företag som heter UF Teaterapan.

Efter premiären dröjer det till maj och juni innan det blir fler föreställningar, då för allmänheten och fler skolor. Däremellan ska eleverna ägna sig åt sin slutproduktion på Mariestads teater.

Bilderna i bildspelet är från genrepet häromdagen.