Gymnasiesärskolan

Gymnasiesärskolans restaurangelever i köket

Gymnasiesärskolan är för dig som har en funktionsvariation som gör att du behöver en anpassad skolgång. Utbildningen pågår i fyra år.

Gymnasiesärskolan – Fastighet, anläggning och byggnation

På programmet för fastighet, anläggning och byggnation får du kunskap om reparation och underhåll av byggnader och maskiner. Du får lära dig att snickra, svetsa och klippa gräs. Ledorden på programmet är självständighet, delaktighet och hållbar utveckling.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Minst 22 veckor av undervisningen får du på en arbetsplats.

Exempel på framtida yrken

Du som läser programmet för fastighet, anläggning och byggnation kan exempelvis arbeta som fastighetsskötare, lokalvårdare eller plattsättare. För att hjälpa dig hitta ett arbete samarbetar vi med Arbetsförmedlingen, LSS-handläggare och olika arbetsplatser.

Gymnasiesärskolan – Hotell, restaurang och bageri

På programmet för hotell, restaurang och bageri får du kunskap om matlagning, bakning och livsmedel. Du lär dig också ta hand om gäster på hotell och restauranger. På Vadsbogymnasiet har vi ett restaurangkök där du kan arbeta praktiskt tillsammans med andra. På programmet lär du dig om specialkost, hygien och alkoholservering.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Delar av undervisningen får du på en arbetsplats i minst 22 veckor under dina fyra gymnasieår.

Exempel på framtida yrken

Du som läser programmet för hotell, restaurang och bageri kan bland annat arbeta som serveringspersonal, köksbiträde eller receptionist. För att hjälpa dig hitta ett arbete samarbetar vi med Arbetsförmedlingen, LSS-handläggare och olika arbetsplatser.

Gymnasiesärskolan – Individuella program

På gymnasiesärskolans individuella program får du kunskaper som du kan använda för att få ett så självständigt och aktivt liv som möjligt. Du lär dig saker som gör att du kan vara med och bestämma hur du vill ha det i ditt liv. Du kan exempelvis göra praktik på en arbetsplats eller lära dig genom att läsa teoretiska kurser. Om du vill kan du läsa hem- och konsumentkunskap och natur och miljö tillsammans med andra elever. Ledorden för programmet är språk och kommunikation, teoretiskt och praktiskt arbete och friskvård. På individuella programmet får du en dator eller läsplatta.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Det finns möjlighet att göra praktik på en arbetsplats.

Exempel på framtida yrken

Du som läser individuellt program kan få möjlighet att arbeta i någon av kommunens verksamheter.

Logga skola för hållbar utveckling
Sidan senast uppdaterad: 2019-08-26

Stefan Berg
Programansvarig