Gustav Colliander

Gustav tog studenten från Marinteknikprogrammet 2014. Efter två år på Nimbus läser han nu till sjöingenjör på Chalmers i Göteborg.

Varför valde du Marinteknikprogrammet?
Jag valde marin för att från början ville jag bli sjökapten, och tyckte att det skulle passa bra att då läsa Marinteknik. Men jag var mer intresserad av motorkurserna i programmet, och efter att jag hade varit på praktik på ett ställe som servade och reparerade fartygsmotorer så fick jag upp ögonen för sjöingenjör och bestämde mig för att plugga vidare till det istället.

Hur upplevde du utbildningen?
Jag tycker att det var en riktigt bra utbildning, och väldigt bred, vilket gör att du kan jobba på många olika arbetsplatser. Många andra program kräver ju nästan att du ska plugga vidare efteråt, vilket man inte behöver om man inte vill här. Det bästa var väl att det var nästan garanterat jobb efteråt så länge man gjorde bra ifrån sig i studierna. Det passade väldigt bra för mig att det var mycket praktiskt, vilket gjorde att jag inte tröttnade på skolan, som jag förmodligen hade gjort om jag gått en teoretisk linje.

Vad tar du med dig som du känner att du har haft/har nytta av i det du gör nu?
När jag jobbade hade jag mycket användning av att vi lärt oss att arbeta med både trä och plast, då jag jobbade på Nimbus i monteringsdelen. Elen har jag också haft viss nytta av här.

Nu när jag pluggar har jag användning främst av motordelen då jag pluggar till sjöingenjör. Jag har också haft väldigt mycket nytta av el-kurserna vi haft, speciellt en vi hade i 3:an där vi hade grundläggande PLC-programmering, då vi just nu läser en styrtekniks kurs där vi programmerar i just PLC. I början var det många som inte förstod grunderna överhuvudtaget, men för mig har det inte varit några problem, mycket tack vare den kursen på marin.

Vad har du gjort efter studenten?
Efter studenten jobbade jag på Nimbus i 2 år samtidigt som jag läste några extra kurser som behövdes för söka till sjöingenjör, sedan började jag plugga.

Vad gör du nu?
Nu pluggar jag till Sjöingenjör på Chalmers i Göteborg, jag har snart gått klart första året. I sommar kommer jag jobba på ST1:s oljeraffinaderi i driftsavdelningen här i Göteborg.

Framtidsplaner
Framtidsplanerna är att läsa klart här på Chalmers och sedan jobba på sjön, och förhoppningsvis bli Cheif (Maskinchef) på någon båt som gärna får gå i varma breddgrader.

Sidan senast uppdaterad: 2018-09-12