Uppdrag: Ungdomarnas Europa

Förra året var vi i final! Nu är det dags för nya försök. SA1a och SA1b tävlar mot 11 andra gymnasieskolor i vad de vet om Europa. Tävlingen består av fyra moment och bidragen arbetas fram i klassen under ledning av läraren. Syftet är att skapa uppmärksamhet/intresse hos ungdomar för delaktighet, EU och Europaveckan.

Ett av de fyra momenten består av att eleverna ska arbeta i grupper och diskutera sig fram till hur man kan få ungdomar delaktiga i att öka antal ungdomar i sysselsättning. Detta arbete ska resultera i fem tips till EU:s makthavare på hur ungdomar skulle önska delta i strategiarbetet för att få fler unga i arbete i Europa. Av gruppernas förslag sammanställs sedan en lista på fem av klassens bästa förslag.

Ett annat moment går ut på att eleverna ska förbereda frågor och intervjua makthavare i samhället om hur man arbetar lokalt (i kommunen, i skolan, på den lokala tidningen) för att involvera ungdomar för att få fler unga i arbete.

Elevernas material skickas in till Europa Direkt Skaraborg och bedöms av en opartisk jury. 8 skolor går vidare till finalen som är i Göteborg 25 maj. Priset är en resa till Bryssel för en klass plus lärare. Under resan, som genomförs under hösten 2012, kommer tillfälle ges att överlämna listan med tipsen till EU:s makthavare.

Läs elevernas fem tips om hur unga ska få arbete i EuropaPDF