Samhällselever delade ut tankeställare till nior

Är 5:2 metoden pålitlig? Är Barbiedrogen farlig? Blir man våldsbenägen av att spela TV- spel? Blir man verkligen biffig av proteinpulver?

Elever från Samhällsprogrammet åk 2 - beteendeinriktningen gästade Ekhamraskolans nior och berättade om alla fallgropar som finns för oss alla i vår ständigt uppkopplade värld.

Ekhamras nior fick många tankeställare kring källkritik och att förhålla sig kritisk till informationsflödet. Det är lätt att bli lurad..

- Visste ni att de flesta bloggar är sponsrade av företag just för att marknadsföra deras produkter helt okritiskt?

- Vet ni  att  dagspressens hemsidor (Aftonbadet, Expressen m.fl.) arbetar konsekvent med intresseväckande rubriker som "Chock" , "Avslöjande", "Så här blir du lurad..", "Gå ner 10 kg i veckan.." för att öka sin försäljning men som sällan har någon  täckning i texten? Du ska läsa och helst betala!

-Trodde du att det var ofarligt att konsumera proteinpulver, dieter, hudpreparat ? Knappast! Många produkter och dieter som saluförs (som t.ex. Barbiedrogen) är direkt hälsovådliga berättade Vadsboeleverna inför intresserade nior.

- En kanondag för våra elever, myste Ekhamraskolans rektor Mårten Bremer.

Mattias Kinnander och Jessica Nolberger om "Blir du våldsbenägen av Tv - spel?