Intervju med tre tjejer i TE1

Ella Gren, Stella Mårtensson och Lina Larsson

Stella Mårtensson, Ella Gren och Lina Larsson går första året på Teknikprogrammet. För ett år sedan när de på allvar började fundera på sitt gymnasieval, var Teknikprogrammet inte förstahandsvalet för någon av dem. Ella hade valt Estetiska Bild och form, Lina hade valt Barn- och Fritid och Stella var helt säker på att Natur var det rätta valet för henne.

Vad fick dem att ändra sig?

Lina började fundera på vilken sorts högskolebehörighet hon ville ha efter gymnasiet, och insåg att efter Teknikprogrammet är du behörig till de flesta högskolor och universitet, samtidigt som hon, precis som på Barn- och fritidsprogrammet, skulle få mixen av teoretiska och praktiska ämnen under gymnasietiden.

Stella började på Naturvetenskapsprogrammet och gick där några veckor, men kände att det var för mycket teoretiska lektioner. När hon pratade med studie- och yrkesvägledaren förstod hon att på Teknikprogrammet kan få samma nivå på mattekurserna, högskolebehörighet till många utbildningar och praktiska lektioner som bryter av de teoretiska.

Ella anmälde sig till kvällen Tjejer & Teknik av ren nyfikenhet och kom därifrån med insikten att man på Teknikprogrammet får jobba väldigt kreativt, vilket var det som avgjorde att hon valde om.

Tjejerna trivs väldigt bra och ångrar inte sitt val. De är alla överens om att det bästa med Teknikprogrammet är alla engagerade lärare och mixen av teoretiska och praktiska kurser, vilket gör att dagarna går fort.

De är alla överens om att det behövs tjejer i teknikbranschen. Att bryta normen att branschen är mansdominerad och få arbetsplatserna mer jämställda. Detta är också något som arbetsgivarna vill. De letar alltid efter tjejer med teknikutbildning.

Det blir lättare för tjejer att söka jobb i teknikbranschen, om det redan finns tjejer som är anställda, tror Stella, Ella och Lina. Vi får se om de visar vägen om några år. Stella som animatör, Lina som arkitekt och Ella med ett kreativt och skapande yrke.

Sidan senast uppdaterad: 2018-09-12