Språkintroduktion

Typ av program: Introduktionsprogram

Är du ny i Sverige och behöver lära dig språket? Då ska du börja på Introduktionsprogrammet språkintroduktion.

Två elever kramas och hänger mot ett armstöd på en soffa.

Om programmet

På språkintroduktion läser du in svenska grundskolan årskurs 1-9. Det gör du i olika steg tillsammans med andra elever som också är nya i Sverige. Målet med studierna på språkintroduktion är att du sedan ska komma in på ett nationellt gymnasieprogram eller gå vidare till vuxenutbildning, folkhögskola, arbete eller praktik.

Inför starten kartlägger vi din utbildningsnivå, du gör test i matematik och engelska. Om du redan har påbörjat språkintroduktion på annan skola i Sverige så gör du även ett test i svenska. Efter det skriver vi en studieplan just för dig. Du läser språkintroduktion 1-2 år.

På språkintroduktion läser du in grundskolan. Det finns även möjlighet att kombinera studierna med praktik på en arbetsplats. På programmet finns studiehandledare och språkstödjare som stöttar dig i dina studier.

Det lilla extra

  • Vi har en studieverkstad där du kan vara för att studera med dina klasskompisar.
  • Vi har ett nära samarbete med elevhälsan som hjälper till med friskvård.
  • Lärarna har ett nära samarbete med dig som elev och med vårdnadshavare och vi arbetar i små grupper för att du ska kunna få så mycket hjälp som du behöver.
  • Våra lärare är utbildade inom NPF vilket betyder att de kan bemöta individen på ett anpassat sätt. Även klassrummet är NPF- anpassat.
Kan kombineras med idrottsspecialisering: Nej

Efter utbildningen

Du kan läsa vidare på ett nationellt
gymnasieprogram eller vuxenutbildning, folkhögskola, arbete eller praktik.

Händer skriver på dator