Gymnasieingenjör

Typ av program: Övriga

Är du en problemlösare ut i fingerspetsarna? Har du läst teknikprogrammet och vill få en yrkestitel som ökar dina chanser till jobb? Då kan du läsa till gymnasieingenjör med inriktning produktionsteknik hos oss. 

Elev står bland CNC-maskiner och tittar in i kameran. I handen håller han en metallprodukt som han mäter.

Om programmet

Varje år får åtta personer chansen att vässa sin tekniska utbildning genom att under ett år läsa till gymnasieingenjör. På utbildningen får du bland annat lära dig om industriell robotteknik, CAD-specialisering och produktionsutveckling.

I Mariestad med omnejd finns många företag som efterfrågar spetskompetens inom just produktionsteknik. Om du läser ett fjärde tekniskt år, har du stora möjligheter att få ett jobb inom den moderna industrin både lokalt och på andra platser i Sverige. Utbildningen är på 40 veckor (ett år) och av dem är minst tio veckor arbetsplatsförlagt lärande (APL). Många av våra elever går direkt från examen till jobb på något av våra 22 partnerföretag.  

Ansökan och antagning

För att läsa till gymnasieingenjör med inriktningen produktionsteknik, krävs det att du har examen från teknikprogrammet och att du har läst produktionskunskap 1 och mekatronik 1. 

Du kan söka fram tills du fyller 22 år. Ansökan är öppen från 15 april till 30 maj. När gymnasiebetygen är klara skickas de till skolan och sedan kommer en preliminär antagning i början av juli som du får besvara. Det slutgiltiga antagningsbeskedet kommer i början av augusti och sedan drar utbildningen igång veckan efter att gymnasieeleverna har börjat. 

Ansök genom att skicka e-post till Vadsbogymnasiet@mariestad.se senast 15 maj. Ansökan ska innehålla namn och personnummer.

Betygskopia skickas senast 15/6 till: Vadsbogymnasiet@mariestad.se

Kan kombineras med idrottsspecialisering: Nej
Arbetsplatsförlagt lärande (APL): Ja, 10 veckor

Efter utbildningen

Du kan exempelvis jobba som:

  • Produktionstekniker
  • Maskinoperatör
  • Arbetsledare
Detaljbild mätverktyg