Vård- och omsorgsprogrammet

Typ av program: Yrkesprogram

Vill du göra skillnad i andra människors liv? Är du en nyfiken, lugn och en stabil person som vill jobba med människor? Är du intresserad av ny teknik och utveckling? Då tror vi att vård-och omsorgsprogrammet kan vara något för dig.

Två glada elever i sjukvårdsuniform.

Om programmet

På vård- och omsorgsprogrammet får du grundläggande yrkeskunskaper inom hälsovård, sjukvård och social omsorg. Det innebär att du får läsa om olika sjukdomar, funktionsvariationer, ohälsa och hälsa. En central del av utbildningen är att utveckla förmågan att möta och kommunicera med människor i olika situationer. Du lär dig också att utföra vanligt förekommande uppgifter inom vårdyrket, till exempel att ge stöd och hjälp med personlig vård, ta viktiga kontroller som till exempel puls och blodtryck och lära dig att tolka värdena du får fram. Under de tre åren på programmet blir du trygg i din blivande yrkesroll och du kan gå direkt ut i arbetslivet. Efter genomförd utbildning är du anställningsbar inom ovan nämnda områden.

Inriktningar

Vård- och omsorgsprogrammet har inga inriktningar utan är ett brett program där du får kunskap och erfarenhet inom flera områden som exempelvis anatomi och fysiologi, psykiatri och specialpedagogik. Under din APL får du möjlighet att testa på det du är mest intresserad av. Det kan vara allt från akutsjukvård till vårdcentral, särskilt boende eller att arbeta med personer med någon form av funktionsnedsättning. Lärarna fångar upp varje elevs specifika intresse och anpassar utbildningen individuellt.

Det lilla extra

  • Utbildningen är certifierad av Vård- och omsorgscollege. Det innebär att vi har ett nära samarbete med vård-och omsorgsverksamheten som också kvalitetssäkrar utbildningen. Du blir attraktiv på arbetsmarknaden när du har läst vård- och omsorgsprogrammet hos oss.
  • När du går vård- och omsorgsprogrammet får delar av ditt körkort betalt. Du får 10 körlektioner och teoridelen av skolan.
  • Du som är under 18 år är garanterad feriepraktik under fyra veckor inom vård och omsorg i din hemkommun.
  • Vi gör studiebesök på till exempel Räddningstjänst, sjukhus, krematoriet och rättspsykiatrisk avdelning. Vi tar in föreläsare som till exempel sjukvårdare, läkare, sjuksköterska, biståndsbedömare och hälsostrateg.
  • I utbildningen använder vi anatomiska modeller för att träna på. Vi har också en avancerad docka som vi kan använda för att lyssna på exempelvis olika andningsljud eller hjärtat, ta puls och blodtryck och på så sätt lära sig att identifiera avvikelser.
  • Vi har även ett rum med verklighetstrogna vårdmiljöer som sjukhussal och hemmiljö där vi övar och då använder vi oss av riktiga sjukvårdskläder.

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen 800 poäng

Tabell som visar gymnasiegemensamma kurser

Kurs

Poäng

Årskurs

Svenska 1/SVA 1

100

1

Svenska 3/SVA 3

100

3

Engelska 5

100

1

Engelska 6

100

2

Matematik 1a

100

1

Idrott och hälsa 1

100

1 och 2

Samhällskunskap 1a1

50

2

Naturkunskap 1a1

50

3

Historia 1a1

50

3

Religionskunskap 1

50

3

Programgemensamma ämnen 1400 poäng

Tabell som visar programgemensamma kurser

Kurs

Poäng

Årskurs

Anatomi och fysologi 1

50

1

Anatomi och fysologi 2

50

1

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1

100

1

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2

100

3

Gerontologi och geriatrik

100

2

Hälso- och sjukvård 1

100

2

Hälso- och sjukvård 2

100

3

Omvårdnad 1

100

1

Omvårdnad 2

100

2

Psykiatri 1

100

2

Psykiatri 2

100

3

Psykologi 1

50

3

Samhällskunskap 1a2

50

3

Social omsorg 1

100

1

Social omsorg 2

100

2

Svenska 2/SVA 2

100

2

Programfördjupning 200 poäng

Tabell som visar programfördjupningskurser

Kurs

Poäng

Årskurs

Friskvård och hälsa/Matematik 2a

100

2

Etik och människans livsvillkor

100

3

Övriga kurser 300 poäng

Tabell som visar övriga kurser

Kurs

Poäng

Årskurs

Individuellt val

200

2 och 3

Gymnasiearbete

100

3

Kan kombineras med idrottsspecialisering: Ja
Arbetsplatsförlagt lärande (APL): Ja, 15 veckor

År 1

Första året får du baskunskaper inom alla områden och en förståelse för vad vård- och omsorgsyrken handlar om. Du får till exempel lära dig enklare omvårdnadsuppgifter, hur kroppen är uppbyggd och fungerar och om kommunikation och bemötande. Du går ut på din första APL redan i årskurs ett.

År 2

Under andra året fördjupar du dina kunskaper och får en bredare kompetens. Du läser också nya ämnen som du inte haft tidigare som till exempel psykiatri. Du blir tryggare i att möta människor i olika situationer och med olika behov. Under det här året går du ut på din andra APL-period.

År 3

Tredje året förfinar du dina kunskaper på en mer avancerad nivå. och, det är nu du görs redo att gå ut i arbetslivet. Du gör ditt gymnasiearbete på din praktikplats (under din sista APL) på riktigt med riktiga människor, en vanlig dag på jobbet helt enkelt. Du kan till exempel få ansvar för en sal med patienter eller genomföra en aktivitet för en person som du tar hand om.

Efter utbildningen

Du kan exempelvis jobba som:

  • Undersköterska
  • Boendestödjare
  • Stödassistent
  • Personlig assistent

Efter vidare studier kan du till exempel bli:

  • Sjuksköterska
  • Fysioterapeut
  • Ambulanssjukvådare
  • Socionom
  • Polis
Två elever blir instruerade av en lärare hur man gör hjärt- och lungräddning på en docka.